Što je bonitetna ocena?

Bonitetna ocena je skup objektiviziranih i standardizovanih podataka koji obuhvataju celokupno poslovanje jednog privrednog subjekta. Utvrduje se na osnovu posebne metodologije koja obuhvata finansijsku i ekonomsku analizu poslovanja u prethodnoj godini.

U bonitetnoj kuci Companywall Business bonitetna ocena predstavlja kombinaciju staticne i dinamicne ocene.

Staticna ocena se utvrduje na osnovu pokazatelja uspešnosti i pokazatelja likvidnosti iz godišnjeg izveštaja.

Dinamicna ocena predstavlja promenljivu vrednost koju modifikuju varijabilni faktori kao što su:

  • Vremenski period koji je subjekt proveo u blokadi;
  • Broj i ishod sudskih postupaka u kojima je subjekt ucesnik;
  • Poreska i druga dugovanja;
  • Pretežna i sporedna delatnost;
  • Likvidnost;
  • Odnos prihoda u javnom i privatnom sektoru.

certifikat_bonitetne_izvrsnosti


Sertifikat bonitetne izvrsnosti

Companywall Business je renomirana bonitetna kuca koja vec dugi niz godina dodeljuje Sertifikat bonitetne izvrsnosti svim privednim subjektima koji posluju na teritoriji Republike Srbije i koji su ostvarili ovo pravo na osnovu opisanih standarda.

Sertifikat predstavlja svojevrsnu garanciju pouzdanosti da poslovni subjekti sa bonitetnom ocenom izvrsnosti posluju uspešno i uživaju poverenje poslovnog sveta. Sam sertifikat utice pozitivno na kredibilitet jer predstavlja realan odraz i pisanu potvrdu uspešnog poslovanja firme.

Sertifikat bonitetne izvrsnosti dodeljuje se samo privrednim subjektima koji su ocenjeni najvišim bonitetnim ocenama:

AAA

AA+

 A+

sertifikat_bonitetne_izvrsnosti_AAA

 


Bonitetni razredi

Odlican bonitet- bezbedna zona

AAA Certifikat bonitetne izvrsnosti

Izuzetno visoka sposobnost izvršenja finansijskih obaveza, minimalan kreditni rizik.

Bonitetna ocena AAA svrstava poslovni subjekt u najviši bonitetni razred, i utvrduje se malom broju kompanija koje su superiorne u svojim oblastima poslovanja. AAA bonitetna ocena je uverenje da privredni subjekt posluje bez poteškoca i komplikacija u dužem vremenskom periodu. AAA ocena je dokaz izvrsnog poslovanja i automatski znaci da kompanija nikada nije bila u blokadi tj. redovno izvršava sve svoje obaveze. Kompanije koje su ocenjene sa AAA bonitetnom ocenom odlikuje beprekorna solventnost i poslovna efikasnost. Ova ocena je nedvosmislena potvrda stabilnosti kompanije i kvaliteta poslovanja. Kompanija koja je ocenjena najvišom bonitetnom ocenom AAA je pouzdan  i idealan poslovni partner.

AA+ Certifikat bonitetne izvrsnosti

Veoma visoka kreditna sposobnost, veoma nizak kreditni rizik.

Ocena AA+ stoji rame uz rame u vrsti uz najvišu bonitetnu ocenu. Ova ocena znaci da je kompanija pouzdana i stabilna. Nešto slabija rangiranje posledica je vremenski kraceg perioda poslovanja i oznacava da je kompanija još uvek relativno nova na tržištu, što ne umanjuje efikasnost njenog poslovanja. Saradnja sa kompanijom koja je ocenjena AA+ bonitetnom ocenom ne predstavlja rizik, jer ona zadovoljava sve visoke standarde uspešnog poslovanja.

A+ Certifikat bonitetne izvrsnosti

Visoka sposobnost izvršenja finansijskih obaveza, nizak kreditni rizik.

Firma koja je zaslužila bonitetnu ocenu A+ je ona koja ne pokazuje nikakve znakove za rizicno poslovanje u buducnosti. S takvim preduzecem ostale firme mogu kvalitetno i uspešno da saraduju, a uspešno poslovanje ce se nastaviti i u buducnosti. Nešto slabija ocena je ovim firmama dodeljena zbog poslovanja u prošlosti, ili kada je rec o mladoj firmi, ipak ona je sada pouzdan poslovni partner.

Dobar bonitet- siva zona

BBB Certifikat bonitetne uspješnosti

Sposobnost izvršenja finansijskih obaveza, prisutan rizik promene poslovne klime i ekonomskih uslova, kao i znatan kreditni rizik.

Kompanija posluje zadovoljavajuce, ali ponekad ima teškoce sa likvidnošcu. Kada kompaniju ocenjenu sa BBB bonitetnom ocenom odaberete za poslovnog partnera, saradnika ili klijenta, neophodno je da povecate oprez. Ovakve kompanije uprkos finansijskoj nestabilnosti i ugroženosti imaju mogucnost napretka i ozdravljenja. Ova bonitetna ocena svojstvena je kompanijama u procesu restrukturiranja.

Slab bonitet- problematicna zona

CCC Certifikat bonitetne uspješnosti

Loša sposobnost izvršenja finansijskih obaveza, veoma visok kreditni rizik.

Preduzece posluje rizicno i u buducnosti nece opstati. Verovatnoca blokade, stecaja ili likvidacije je gotovo neizvesna u naredne dve godine.

Certifikat bonitetne uspješnosti -

Bonitetnu ocenu nije moguce utvrditi jer ne postoji dovoljno podataka o privrednom subjektu. To znaci da je privredni subjekt nov na tržištu, odnosno osnovan je u tekucoj godini i još uvek nije podneo godišnji finansijski izveštaj.

 

METODOLOGJA