Osnovano

Što je bonitetna ocena?

Bonitetna ocena je skup objektiviziranih i standardizovanih podataka koji obuhvataju celokupno poslovanje jednog privrednog subjekta. Utvrđuje se na osnovu posebne metodologije koja obuhvata finansijsku i ekonomsku analizu poslovanja u prethodnoj godini.

U bonitetnoj kući Companywall Business bonitetna ocena predstavlja kombinaciju statične i dinamične ocene.

Statična ocena se utvrđuje na osnovu pokazatelja uspešnosti i pokazatelja likvidnosti iz godišnjeg izveštaja.

Dinamična ocena predstavlja promenljivu vrednost koju modifikuju varijabilni faktori kao što su:

  • Vremenski period koji je subjekt proveo u blokadi;
  • Broj i ishod sudskih postupaka u kojima je subjekt učesnik;
  • Poreska i druga dugovanja;
  • Pretežna i sporedna delatnost;
  • Likvidnost;
  • Odnos prihoda u javnom i privatnom sektoru.

certifikat_bonitetne_izvrsnosti


Sertifikat bonitetne izvrsnosti

Companywall Business je renomirana bonitetna kuća koja već dugi niz godina dodeljuje Sertifikat bonitetne izvrsnosti svim privednim subjektima koji posluju na teritoriji Republike Srbije i koji su ostvarili ovo pravo na osnovu opisanih standarda.

Sertifikat predstavlja svojevrsnu garanciju pouzdanosti da poslovni subjekti sa bonitetnom ocenom izvrsnosti posluju uspešno i uživaju poverenje poslovnog sveta. Sam sertifikat utiče pozitivno na kredibilitet jer predstavlja realan odraz i pisanu potvrdu uspešnog poslovanja firme.

Sertifikat bonitetne izvrsnosti dodeljuje se samo privrednim subjektima koji su ocenjeni najvišim bonitetnim ocenama:

AAA

AA+

 A+

sertifikat_bonitetne_izvrsnosti_AAA

 


Bonitetni razredi

Odličan bonitet- bezbedna zona

AAA Certifikat bonitetne izvrsnosti

Izuzetno visoka sposobnost izvršenja finansijskih obaveza, minimalan kreditni rizik.

Bonitetna ocena AAA svrstava poslovni subjekt u najviši bonitetni razred, i utvrđuje se malom broju kompanija koje su superiorne u svojim oblastima poslovanja. AAA bonitetna ocena je uverenje da privredni subjekt posluje bez poteškoća i komplikacija u dužem vremenskom periodu. AAA ocena je dokaz izvrsnog poslovanja i automatski znači da kompanija nikada nije bila u blokadi tj. redovno izvršava sve svoje obaveze. Kompanije koje su ocenjene sa AAA bonitetnom ocenom odlikuje beprekorna solventnost i poslovna efikasnost. Ova ocena je nedvosmislena potvrda stabilnosti kompanije i kvaliteta poslovanja. Kompanija koja je ocenjena najvišom bonitetnom ocenom AAA je pouzdan  i idealan poslovni partner.

AA+ Certifikat bonitetne izvrsnosti

Veoma visoka kreditna sposobnost, veoma nizak kreditni rizik.

Ocena AA+ stoji rame uz rame u vrsti uz najvišu bonitetnu ocenu. Ova ocena znači da je kompanija pouzdana i stabilna. Nešto slabija rangiranje posledica je vremenski kraćeg perioda poslovanja i označava da je kompanija još uvek relativno nova na tržištu, što ne umanjuje efikasnost njenog poslovanja. Saradnja sa kompanijom koja je ocenjena AA+ bonitetnom ocenom ne predstavlja rizik, jer ona zadovoljava sve visoke standarde uspešnog poslovanja.

A+ Certifikat bonitetne izvrsnosti

Visoka sposobnost izvršenja finansijskih obaveza, nizak kreditni rizik.

Firma koja je zaslužila bonitetnu ocenu A+ je ona koja ne pokazuje nikakve znakove za rizično poslovanje u budućnosti. S takvim preduzećem ostale firme mogu kvalitetno i uspešno da sarađuju, a uspešno poslovanje će se nastaviti i u budućnosti. Nešto slabija ocena je ovim firmama dodeljena zbog poslovanja u prošlosti, ili kada je reč o mladoj firmi, ipak ona je sada pouzdan poslovni partner.

Dobar bonitet- siva zona

BBB Certifikat bonitetne uspješnosti

Sposobnost izvršenja finansijskih obaveza, prisutan rizik promene poslovne klime i ekonomskih uslova, kao i znatan kreditni rizik.

Kompanija posluje zadovoljavajuće, ali ponekad ima teškoće sa likvidnošću. Kada kompaniju ocenjenu sa BBB bonitetnom ocenom odaberete za poslovnog partnera, saradnika ili klijenta, neophodno je da povećate oprez. Ovakve kompanije uprkos finansijskoj nestabilnosti i ugroženosti imaju mogućnost napretka i ozdravljenja. Ova bonitetna ocena svojstvena je kompanijama u procesu restrukturiranja.

Slab bonitet- problematična zona

CCC Certifikat bonitetne uspješnosti

Loša sposobnost izvršenja finansijskih obaveza, veoma visok kreditni rizik.

Preduzeće posluje rizično i u budućnosti neće opstati. Verovatnoća blokade, stečaja ili likvidacije je gotovo neizvesna u naredne dve godine.

Certifikat bonitetne uspješnosti -

Bonitetnu ocenu nije moguće utvrditi jer ne postoji dovoljno podataka o privrednom subjektu. To znači da je privredni subjekt nov na tržištu, odnosno osnovan je u tekućoj godini i još uvek nije podneo godišnji finansijski izveštaj.

 

METODOLOGJA